Mesajul unui iesean care a participat la mitingul anti-PSD din 9 Mai: „N-am vazut in viata mea atata saracie adunata la un loc.”

Criticile fata de gestul iesenilor care au aruncat hartii de 1 leu spre manifestantii PSD nu s-au lasat mult asteptate. Atitudinea a fost criticata si de catre ieseni, insa, in furorile momentului, a fost scuzabila. Manifestantii adusi cu autocarele de catre PSD, pentru a lua parte la manifestatie, zambeau arogant in fata multimii furioase, aruncau cu obiecte spre ei si aratau gesturi obscene.

Multi au fost cei care spuneau ca „ar putea fi bunicul tau”, despre cel care se aplecase sa culeaga banii, insa si mai multe mesaje au spus ca „bunicul meu nu s-ar lasa dus cu autocarul de hoti si corupti”. Unul dintre mesajele iesenilor, insa, a iesit in evidenta:

N-am vazut în viata mea atata saracie adunata la un loc. Stim cu totii ca in satul romanesc se traieste ca in Evul Mediu, probabil fiecare dintre noi are cate o ruda la tara, dar cand vezi 20.000 de oameni amarati, abia atunci realizezi grozavia, mizeria in care este tinuta toata aceasta suflare de oameni. Pur si simplu iti vine sa plangi. M-a sunat baiatul cel mare in timpul mitingului, nu intelegea ce se intampla, ce-i cu oamenii astia amarati care circulau acum in acelasi autobuz cu el, de unde sunt, de unde au aparut?

Multi dintre oamenii pe care i-am intalnit nici nu stiau de ce au venit la Iasi, unii dintre ei nu mai iesisera din satul lor de ani de zile. Pentru multi excursia la Iasi e ceea ce pentru noi, cealalta Romanie, e un city-break la Paris sau Viena. Altii isi faceau cruce cand aflau ca o bere la jumatate poate sa coste peste 10 lei. Oameni necajiti, pricajiti, pe care Liviu Dragnea i-a carat la Iasi ca sa-si satisfaca orgoliul. Oameni pentru care saracia a devenit o stare de normalitate iar cand PSD le da 10 lei in plus sau o galeata si o matura, vin la vot. Si fac asta pentru ca nimeni altcineva in afara de PSD nu le propune o alternativa. Nu cred ca exista niciun program coerent de dialog cu satul romanesc. Noi, ceilalti, ii dispretuim sau, in cel mai bun caz, ii ignoram. E o greseala, cred, care ne costa enorm la fiecare ciclu electoral. Oamenii astia au fost ieri umiliti o data in plus. Si eu am participat la aceasta umilire, nu sunt foarte mandru de asta. I-am huiduit, am urlat la ei, le-am strigat “rusine”. Meritau asta? Greu de spus. Ii vedeam cum merg, unii cu capul in pamant, altii speriati iar cei mai multi pur si simplu nu intelegeau ce se intampla, de ce tipa lumea la ei in halul asta.”